ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ν. ΤΣΙΡΙΝΤΑΝΗΣ

                                                   
                                                         
 

Ο Αλέξανδρος Ν. Τσιριντάνης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα Κρήτης το 1903 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1977. Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εσπούδασε και στα Πανεπιστήμια του Μονάχου, Βερολίνου, Παρισίων και Αμβούργου, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρας του Δικαίου με τον μέγαν έπαινο, «magna cum laude», του Πανεπιστημίου αυτού. Υφηγητής από το 1933, εκλέχθηκε το 1939 έκτακτος και το 1942 τακτικός καθηγητής της έδρας του Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εδίδαξε έως το έτος 1968. Η επιστημονική του παραγωγή και συγγραφική δραστηριότητα τον έκαναν γνωστό και έξω από την Ελλάδα σαν εξέχουσα προσωπικότητα της Νομικής επιστήμης. Μέλος της Μονίμου Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και των ειδικών επιτροπών για την σύνταξη Ασφαλιστικού, Ναυτικού και Πτωχευτικού Κώδικα, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ευρωπαϊκής Νομικής Συνεργασίας, Μέλος της International Law Association, της Cοmité Maritime Internationale και της Société Européenne de Culture, θεωρείται και ο ιδρυτής του Ιδιωτικού Ασφαλιστικού Δικαίου στην Ελλάδα.
Παράλληλα με την καλλιέργεια της Νομικής επιστήμης, τον απασχόλησε πάρα πολύ έντονα η μελέτη των μεγάλων μεταφυσικών ζητημάτων και των προβλημάτων της ζωής και του πολιτισμού. Ως επιστέγασμα δε της πολύπλευρης αυτής δημιουργίας του εξέδωσε το βιβλίο «Για μια πορεία με επίγνωση» - που εκυκλοφόρησε και σε αγγλική έκδοση από τον οίκο Cassell με τίτλο «Knowing Where We Are Going – Contemporary Problems and the Christian Faith», London 1977 – αλλά και αργότερα μεταφράζεται από τον εκλεκτό συνεργάτη του Ε. Βρυζάκη και στα γαλλικά με τίτλο «Savoir où nous allons» - και που αποτελεί μια ολοκληρωμένη χριστιανική κοσμοθεωρία. Μέσα σ΄αυτό το κοσμοθεωριακό πλαίσιο εμελέτησε και τα προβλήματα που συνταράζουν την εποχή μας, όπως το κοινωνικό πρόβλημα, ο ανθρωπισμός, η ελευθερία, η δημοκρατία, η πολιτική, η οικογένεια, το μέλλον του Έθνους μας και ιδιαίτερα τα προβλήματα που συνδέονται με την πορεία της νέας γενιάς. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσε το 1959 την «Ένωση Ελληνικός Πολιτισμός» και εξέδωσε το περιοδικό «Συζήτησις», τις στήλες του οποίου αφιέρωσε στην έρευνα των προβλημάτων αυτών.

Ο Αλέξανδρος Ν. Τσιριντάνης επίστευε ακράδαντα, ότι η ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι δυνατή μόνο αν προηγηθή η πνευματική αναγέννηση του σύγχρονου ανθρώπου, που πάλι είναι ανέφικτη αν δεν υπάρχει το πνευματικό θεμέλιο που δίνει η χριστιανική πίστη και κοσμοθεωρία. Τα όσα δε έγραψε, είναι έκφραση έντονων πνευματικών βιωμάτων που έζησε και ερμήνευσε με απόλυτη αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια.


α) ΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ
«ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ», «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», «ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ», «KNOWING WHERE WE ARE GOING» (εκδόθηκε από τον εκδ. οίκο CASSELL στο Λονδίνο).


β) ΕΡΓΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΩΝ ΤΟΥ


«ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», «ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΙΑΤΑ», «ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ», ΤΟΜΟΣ Α΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ», ΤΟΜΟΣ Β΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ», ΤΟΜΟΣ Γ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ», ΤΟΜΟΣ Δ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ», ΤΟΜΟΣ Ε΄, «MODERN TIMES IN THE LIGHT OF CHRISTIANITY», «SAVOIR OÙ NOUS ALLONS» (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ» (ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΕΥΘΥΜΙΟ ΒΡΥΖΑΚΗ), «Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ» ΤΟΜΟΣ Α΄, «Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ» ΤΟΜΟΣ Β΄, «Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ» ΤΟΜΟΣ Γ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ» ΤΟΜΟΣ ΣΤ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ» ΤΟΜΟΣ Ζ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ» ΤΟΜΟΣ Η΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ» ΤΟΜΟΣ Θ΄, «Η ΠΙΣΤΙΣ ΩΣ ΒΙΩΜΑ» ΤΟΜΟΣ Ι, ΚΑΙ «ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ;».