5/8/10

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(Σύνοψη σκέψεων του αείμν. Καθ/τη Παν/μίου Αθηνών Α.Ν.Τσιριντάνη)

Παρουσίαση από Α.Χ. Φράγκο

Η τέχνη υπηρετεί την αξία του πολιτισμού που λέγεται ωραίο.

Έχει ως εκδηλώσεις την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική.

Είναι ανθρώπινη δημιουργία, που δίνει στην καλλιτεχνία δημιουργική δύναμη. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αυτοτέλεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας προς την Παράδοση. Όχι όμως υποδούλωση του καλλιτέχνη στο παρελθόν. Και η γενεά μας έχει να πει το τραγούδι της στις αιώνιες αξίες.

Η τέχνη είναι σύνθεση τριών στοιχείων: α) η προσωπικότητα του καλλιτέχνη, β) η καλλιτεχνική μορφή της εποχής του και γ) η παράδοση.

Δεν έχει προσεχθεί η Τέχνη. Η Τέχνη είναι αξία πολιτιστική. Να μην υπάρχει σχηματοποίηση της τέχνης ώστε να υπηρετεί εκ των προτέρων καθορισμένη και υπαγορευμένη σκοπιμότητα. Όχι υποδούλωση στο κράτος και στην πολιτική.

Προστασία της πνευματικής ελευθερίας του συνόλου από το Κράτος ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να έχει μια ζωή ανώτερη. Να υπάρχει όχι μόνο καλλιτεχνική αξία, αλλά και αξία από άποψη αγωγής.

Άλλα θέματα είναι η αξία της ομορφιάς, του δικαίου, του ηθικού, του αγίου, που αφορούν τους καλλιτέχνες που είναι ανώτεροι άνθρωποι. Να είναι έτσι η Τέχνη που να μη προβάλλει το βούρκο. Όπως έλεγε ο ιερός Αυγουστίνος «Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις».

(Βλ. «Για ν΄ανοίξει ο Δρόμος», «Εκδόσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγιεινής, Εθνική Βιβλιοθήκη).