24/6/10

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟ

Αγαπητοί νέοι και νέες φίλαθλοι

Σας καμαρώνομε όταν σας βλέπομε να γεμίζετε τις κερκίδες των γηπέδων και σταδίων, χειροκροτούντες και ζητωκραυγάζοντες δυνατά για τις επιτυχίες της φιλικής σας ομάδας.

Μπράβο σας! Η ψυχαγωγία σας αυτή, – χωρίς βέβαια επεισόδια – είναι απαραίτητη.

Αλλά,

μην αρκεσθήτε μόνο σ΄αυτό. Χρειάζεται και σεις ν΄αγωνισθήτε σε άλλον τομέα.

Ο αείμνηστος σοφός Καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Τσιριντάνης είχε πει ότι ο σωστός άνθρωπος έχει τέσσερα χαρακτηριστικά: την ειλικρίνεια, την ελευθερία, το ψυχικό ανέβασμα και τον αγώνα.

Παλαιότερες γενεές αγωνίστηκαν ηρωϊκά και θυσίασαν και τη ζωή τους ακόμη για να είμαστε ελεύθεροι και σεις να γεμίζετε ελεύθεροι τις κερκίδες των γηπέδων.

Και σεις όμως πρέπει να αγωνισθείτε σε άλλον όμως τομέα για το ψυχικό ανέβασμά σας.

Σαν έξυπνοι άνθρωποι που είσθε, βλέπετε πόσο γρήγορα επεκτείνεται το κακό, πόσο ο άνθρωπος, η κορυφαία αυτή ύπαρξη της Δημιουργίας, έχει ξεπέσει και όλο κατρακυλάει ψυχικά προς τα κάτω. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση του αέρα και της θάλασσας, η εγκληματικότητα, ο εγωϊσμός, τα μίση, τείνουν συν τω χρόνω να μεταβάλλουν τις κοινωνίες του κόσμου σε κάτι χειρότερο από ζούγκλα.

Αυτό το καταστρεπτικό κατρακύλισμα όμως πρέπει να σταματήσει με την επιδίωξη του ψυχικού ανεβάσματος.

Το ψυχικό αυτό ανέβασμα, που χαρακτηρίζει τον σωστό άνθρωπο, έχει δυο εκδηλώσεις:

Η πρώτη εκδήλωση είναι η θαρραλέα αυτοκριτική για την διαπίστωση και καταπολέμηση τυχόν εγωϊσμού, φθόνου, αδιαφορίας για το καθήκον, εκδικητικότητας, μίσους, τυχόν χρήση ναρκωτικών, πλεονεξίας, περιφρόνησης των άλλων, ψευτιάς, υποκρισίας, και ό,τι άλλο κατεβάζει ψυχικά τον άνθρωπο.

Η άλλη εκδήλωση αφορά την επιδίωξη της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη βοήθειας, με μια λέξη την ανθρωπιά μας.

Αγαπητέ φίλε Έλληνα νέε

Κάθε άνθρωπος έχει εκτός από το σώμα του και την αθάνατη πνευματική προσωπικότητά του με τη λογική και προ πάντων με την συνείδησή του.

Εσύ είσαι παιδί ενός μοναδικού λαού, του ελληνικού, ενός μικρού μεν κράτους, όπως η Ελλάδα, που ήταν όμως από την αρχαιότητα κέντρο πνευματικού πολιτισμού. Μη διστάσεις να αναλάβεις τον αγώνα για το ψυχικό σου ανέβασμα.

Εάν το θεωρείς πολύ δύσκολο –και είναι δύσκολο –να ξέρεις ότι υπάρχει η σχετική δύναμη στη διάθεσή σου.

Αλλά μη βιαστείς να χαμογελάσεις όταν σου πω ότι είναι ο Παντοδύναμος Δημιουργός και η προσευχή, προσευχή παιδιού προς πατέρα, και επαφή του ανθρώπου με το υπερφυσικό, που είναι πάντοτε στη διάθεσή σου.

Να ξέρεις όμως ότι η προσευχή είναι μεν δύναμη, αλλά η εκτέλεση εκείνων που ζητάμε είναι στην αρμοδιότητα του Θεού ο οποίος είναι πατέρας και όλο αγάπη για μας.

Όλοι άλλωστε οι μεγάλοι επιστήμονες και θεμελιωτές των επιστημών πίστευαν στον Θεό και προσεύχονταν. Θα αναφέρω τον Pasteur, που ανακάλυψε τα μικρόβια και την αντιλυσσική θεραπεία. Τον Faraday, τον Pascal, τον W. Ramsay (Βραβείο Νομπελ), τον R. Millikan (βραβείο Νόμπελ Φυσικής), Max Planck (βραβείο Νόμπελ), P. Sabatier (βρ. Νόμπελ), J. Thomson (βραβείο Νόμπελ Φυσικής), W. Heisenberg (βραβείο Νόμπελ), A.H. Compton (βραβείο Νόμπελ) κ.ά. Επίσης και ο κορυφαίος διαστημικός επιστήμονας Werner Von Braun που πέτυχε το μεγαλειώδες κατόρθωμα να στείλει τον άνθρωπο στο έδαφος της Σελήνης και να τον επαναφέρει στη γη. Αυτός λοιπόν ομολογεί την πίστη του στον Θεό. («Sunday Telegraph» της 27.8.1967).

Αγαπητέ μου φίλαθλε,

Μην υποκύψεις σε πλάνες σκέψεις από μοντέρνους δήθεν φίλους που θα θελήσουν να σε αποτρέψουν από το σωτήριο, για τον αληθινό άνθρωπο ψυχικό ανέβασμα.

Ανήκεις στον μοναδικό ελληνικό λαό με τη μεγάλη αποστολή να γίνεις ανώτερος άνθρωπος και να ακτινοβολείς την ακτινοβολία της ανωτερότητάς σου αυτής γύρω σου..

Όπως ξέρεις στα γνωστά αθλήματα του στίβου πολλοί αγωνίζονται αλλά ένας παίρνει το χρυσό βραβείο.

Στους πνευματικούς αγώνες, όμως, κάθε αγωνιστής με το ότι αγωνίζεται είναι και νικητής, με έπαθλο την ψυχική ειρήνη και χαρά που είναι η πιο μεγάλη ευτυχία για τον άνθρωπο.

Συνέχισε να γεμίζεις τις κερκίδες των γηπέδων και των σταδίων.

Αλλά μη ξεχνάς και το ψυχικό σου ανέβασμα. Μείνε παλληκαρήσια στις επάλξεις του αγώνα αυτού.

Θα έχεις τη θεία βοήθεια και την ψυχική σου γαλήνη. Μείνε λαμπαδηδρόμος του πνευματικού φωτός που θα φωτίσει την Ελλάδα και δι΄αυτής θα φωτίσει όλο τον κόσμο.

Έτσι, με σας τους λεβέντες φίλαθλους και με την δύναμη της χριστιανικής πίστης, θα αναδειχθεί η Ελλάδα μας στ΄αλήθεια φώς σε όλα τα Έθνη του κόσμου!

Σε χαιρετώ θερμά

Ένας μεγαλύτερος αλλά ειλικρινής φίλος σου

Αλεξ. Χ. Φράγκος
Αρχιτέκτων, 1959