24/6/10

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί Έλληνες νέοι και νέες του Απόδημου Ελληνισμού

Σας χαιρόμαστε και σας καμαρώνομε που είσθε νέοι με ορθοφροσύνη, που αγαπάτε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, και εργάζεσθε για το καλό της.

Συνεχίστε το καλό σας έργο στην ξενιτειά και να είσθε πάντα προοδευτικοί και χαρούμενοι. Μην παραμελείτε και την άθλησή σας που είναι μια πολύ καλή ψυχαγωγία.

Αλλά, φυσικά, μη μείνετε μόνο σ΄αυτά. Έχετε καθένας σας την ανεκτίμητη πνευματική προσωπικότητα, με την οποία επροίκισε τον άνθρωπο ο μέγας Δημιουργός μας. Γι΄αυτό ο μεγάλος πνευματικός ηγέτης καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστος Αλέξανδρος Τσιριντάνης, είχε επισημάνει τέσσερα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον πραγματικό και σωστό άνθρωπο: την ελευθερία, την ειλικρίνεια, το διαρκές ψυχικό ανέβασμα και τον αγώνα.

Για την ελευθερία μας άλλες γενεές αγωνίσθηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους, το 1821 και το 1940.

Εμείς χρειαζόμαστε το ψυχικό ανέβασμα για το οποίο ο αγώνας πρέπει να αρχίσει αμέσως.

Σαν έξυπνοι άνθρωποι που είσθε, βλέπετε την ηθική κατάπτωση γύρω σας, που είναι πολύ έντονη, πόσο ο άνθρωπος, η κορυφαία αυτή ύπαρξη της Δημιουργίας, έχει ξεπέσει και όλο κατρακυλάει προς τα κάτω με οδυνηρά για όλους αποτελέσματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, η παντός είδους εγκληματικότητα, που τείνουν συν τω χρόνω να μεταβάλουν τις κοινωνίες του κόσμου σε κάτι πολύ χειρότερο από ζούγκλα!

Αυτό το καταστρεπτικό ηθικό κατρακύλισμα πρέπει να σταματήσει. Και στο σταμάτημα αυτό πρέπει να βοηθήσετε και σεις νέοι και νέες του Απόδημου Ελληνισμού σαν πρωταγωνιστές κάθε καλού.

Και αυτό θα γίνει μόνο με τον αγώνα για το ψυχικό ανέβασμα που χαρακτηρίζει τον σωστό άνθρωπο.

Και το ψυχικό αυτό ανέβασμα έχει δυο εκδηλώσεις.

Η πρώτη εκδήλωση είναι η θαρραλέα και παλληκαρήσια αυτοκριτική για την διαπίστωση όλων εκείνων που εμποδίζουν αυτό το ψυχικό ανέβασμα (τυχόν φθόνοι, εγωισμοί, αδιαφορία για το καθήκον, αισθήματα εκδίκησης, τυχόν χρήση ναρκωτικών, υποκρισία, που είναι η μάστιγα των καιρών μας και ό,τι άλλο κατεβάζει ψυχικά τον άνθρωπο).

Και η άλλη εκδήλωση του ψυχικού ανεβάσματος είναι η επιδίωξη της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, το ενδιαφέρον γι΄αυτόν, που μπορεί να είναι και ένα τηλεφώνημα.

Αγαπητέ Έλληνα νέε και νέα της ξενητειάς.

Κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνο τα τόσα κιλά κρέας που ζυγίζει. Έχει μαζί με το σώμα του και την αθάνατη πνευματική προσωπικότητα. Ούτε αυτά που γράφονται εδώ είναι δυνατόν να δεχθείς ότι τα γράφουν τα τόσα κιλά κρέας αυτού που τα γράφει.

Εσύ είσαι παιδί ενός μοναδικού λαού στον κόσμο, του ελληνικού, που από την αρχαιότητα ήταν όργανο πνευματικού πολιτισμού. Μη διστάσεις γι΄αυτό να αναλάβεις τον αγώνα για το ψυχικό σου ανέβασμα, που είναι συγχρόνως ο αγώνας για την ευτυχία σου.

Εάν το θεωρείς πολύ δύσκολο – και είναι πραγματικά δύσκολο – να ξέρεις ότι υπάρχει η σχετική δύναμη πραγματοποίησης στη διάθεσή σου.

Μη σπεύσεις όμως να χαμογελάσεις όταν σου πω ότι είναι ο ίδιος ο Παντοδύναμος Δημιουργός του Παντός και μέσο η προσευχή προς Αυτόν – προσευχή παιδιού προς Πατέρα. Και αυτή η δύναμη είναι πάντοτε στη διάθεσή σου.

Να ξέρεις όμως ότι η προσευχή είναι μεν δύναμη, αλλά η εκτέλεση εκείνων που ζητάμε είναι στην αρμοδιότητα της Πανσοφίας του θεού που είναι Πατέρας όλων και είναι όλο αγάπη προς τον άνθρωπο.

Εξάλλου οι μεγαλύτεροι επιστήμονες και θεμελιωτές των επιστημών πίστευαν στο Θεό και προσευχόντουσαν. Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά τον Pasteur, το μεγάλο αυτόν επιστήμονα που ανακάλυψε τα μικρόβια και την αντιλυσσική θεραπεία.

Τον Faraday, τον Pascal, τον W. Ramsay (Βραβείο Νόμπελ), τον R. Millikan (βραβείο Νόμπελ Φυσικής), Max Planck, τον θεμελιωτή της νεωτέρας Φυσικής (βραβείο Νόμπελ Φυσικής), τον P. Sabatier (βραβείο Νόμπελ), τον J. Thomson (βραβείο Νόμπελ Φυσικής), τον W. Heisenberg (βραβείο Νόμπελ), τον H. Compton (βραβείο Νόμπελ) κ.ά.

Δεν θα παραλείψω όμως να αναφέρω τον κορυφαίο διαστημικό επιστήμονα Werner von Braun που έκανε το μεγαλειώδες και πρωτοφανές στην ιστορία κατόρθωμα να στείλει αστροναύτες στο έδαφος της Σελήνης και να τους επαναφέρει στη γη. Αυτός λοιπόν ο κορυφαίος επιστήμονας ομολογεί την πίστη του στον Θεό, σε σχετική συνέντευξή του στη «Sunday Telegraph» το 1967.

Αγαπητέ μου

Ανήκεις στον μοναδικό ελληνικό λαό με την μεγάλη πνευματική αποστολή να γίνεις ανώτερος άνθρωπος και να μεταδώσεις την ακτινοβολία της ανωτερότητάς σου, με εκδήλωση την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Όπως ξέρεις, στα γνωστά αθλήματα του στίβου πολλοί αγωνίζονται ένας όμως παίρνει το χρυσό βραβείο. Στους πνευματικούς αγώνες όμως κάθε αγωνιζόμενος είναι και νικητής, με βραβείο την ψυχική ειρήνη και χαρά που είναι η πιο μεγάλη ευτυχία για τον άνθρωπο.

Συνέχισε να είσαι αγωνιστής για το καλό του Απόδημου Ελληνισμού. Αλλά μη ξεχνάς και το ψυχικό σου ανέβασμα με την αλληλεγγύη προς τον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπο.

Αλλά και κάτι σπουδαιότερο. Η Πατρίδα σου βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική ανάγκη. Υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να συγκεντρωθούν από τους αγαπητούς ομογενείς μας το μεγάλο ποσό των 300 δις ευρώ για να σωθεί η πατρίδα μας. Και η Ορογένεια της Αμερικής και της Αυστραλίας έχει πολλές δυνατότητες. Άλλες γενιές θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Όλοι μας ας κάνομε τη μεγαλύτερη θυσία για να επιζήσει η Ελλάδα που έχει έναν μοναδικό λαό, με μοναδική πνευματική αποστολή.

Μακάριοι θα είναι οι πρωτοπόροι της έκτακτης αυτής μεγάλης οικονομικής βοήθειας προς την αγαπημένη Πατρίδας μας, την αιώνια Ελλάδα.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Ένας μεγαλύτερος αλλά ειλικρινής φίλος σας από την Ελλάδα.

Α.Χ. Φράγκος
Αρχιτέκτων ΕΜΠ
Ομοτ. Μέλος ΤΕΕ