29/7/10

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ

(Του αείμν. Καθηγ. του Παν/μίου Α.Ν. Τσιριντάνη)

Παρουσίαση από Αλεξ. Χ. Φράγκο

Θα είναι μεγάλο κέρδος για την νεολαία μας να είναι ενημερωμένη πάνω στην αξία που λέγεται Πατρίδα. Και είναι μεγάλο ευτύχημα ότι για την ενημέρωση αυτή χρησιμοποιούμε την πολύτιμη έρευνα του διαπρεπή Καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αείμνηστου Αλέξανδρου Ν. Τσιριντάνη, ενός χαρισματικού πνευματικού ηγέτη.

Η παρουσίαση αυτή γίνεται με κάποιο διαγραμματικό τρόπο, αφού οι σημερινοί νέοι μας δεν διαβάζουν πολυσέλιδες έρευνες, έστω και αν είναι ενδιαφέρουσες.

Να δούμε τι είπε ο αείμνηστος Καθηγητής σε σχετική εισήγησή του:

………………………………………………………………………………………………..

Στο τέλος

Αν θα θέλαμε να πούμε κάτι συμπερασματικά σε όσα σοφά ειπώθηκαν παραπάνω, θα υπογραμμίζαμε πρώτον το αρχαίο λόγιο «πατρός τε και μητρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η Πατρίς και σεμνότερον και αξιώτερον παρά ανθρώποις ταις νουν έχουσιν».

Δεύτερον την ανάγκην της αυτοθυσίας για την πατρίδα με έμπρακτα τα ηρωϊκά παραδείγματα από τους ηρωϊκούς αγώνες του Έθνους μας το 1821 και 1940.

Και τρίτον, ότι η αυτοθυσία αυτή χάριν της ελευθερίας του συνόλου που αποτελεί την κορύφωση της θείας Εντολής της αγάπης, προϋπόθέτει πίστιν σε πνευματικές αξίες, δηλαδή την πίστη στον Κύριο την αθανασία και την καλύτερη εφαρμογή της θείας Εντολής της αγάπης. Είναι προϋπόθεσις απαραίτητος όχι μόνο για τη θυσία μας χάριν της Πατρίδος, αλλά και για την προσωπική ευτυχία καθενός μας, κάθε δηλαδή αθάνατης πνευματικής προσωπικότητος που υπάρχει σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη

Μακάρι οι νέοι μας να εγκολπωθούν τις αξίες αυτές για το καλό το δικό τους και του συνόλου.

(Βλ. «ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» σελ. 219, 227, «Εκδόσεις Συζήτησις»)

Σχόλιο Α.Χ. Φράγκου

Πρέπει οι γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη προς την Πατρίδα, με σχετικές ιστορίες και πατριωτικά άσματα, ώστε όταν μεγαλώσουν να υπάρχουν μέσα τους τα σπέρματα της αγάπης προς την Πατρίδα.