6/8/10

ΠΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

(Από σκέψεις του αείμν. Καθηγ. Παν/μίου Αθηνών Α. Ν. Τσιριντάνη)

Περιληπτική απόδοση Από Αλ.Χ. Φράγκο

Η ζωή μας έχει τις δυσκολίες της και τις τρικυμίες της. Και χρειάζεται θάρρος για την αντιμετώπισή τους. Και αυτό το θάρρος το βρίσκομε αν διαβάσωμε από την Καινή Διαθήκη το τμήμα (Μάρκου κεφ. δ΄, στιχ. 21-41) όπου περιγράφεται ότι ο Κύριος με τους μαθητές Του βρίσκονταν κοντά στη λίμνη Τιβεριάδα και μπήκαν μέσα σε μια βάρκα για να πάνε στο απέναντι μέρος της λίμνης. Μόλις προχώρησαν όμως στη λίμνη, άρχισε να φυσάει ένας πολύ δυνατός άνεμος, γίνεται μεγάλη τρικυμία και άρχισε το πλοιάριο να γεμίζει με νερό. Και οι μαθητές εφοβήθηκαν. Και άκουσαν από τον Κύριο την επίπληξη: «Γιατί είσθε δειλοί, γιατί δεν έχετε πίστη;» Και τότε ο Κύριος με τη θεϊκή Του δύναμη εσταμάτησε την τρικυμία και έγινε γαλήνη. Η προσδοκία των μαθητών ήταν ότι αφού είναι ο Κύριος μαζί τους θα είχαν γαλήνη. Αλλά καλύτερα είναι τρικυμία μαζί με τον Χριστό, παρά γαλήνη χωρίς τον Χριστό.

Η πείρα της ζωής είναι ότι θα υπάρξουν αργά ή γρήγορα δοκιμασίες ή ατομικές ή εθνικές, μεγάλες ή μικρές. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η πίστη και ειδικότερα η προσευχή. Πρέπει όλα τα γεγονότα της ζωής μας να περνάνε από την προσευχή. Και να ξέρωμε ότι ο Κύριος κυβερνάει τη ζωή μας και επιτρέπει τις δοκιμασίες για να δυναμώσει η πίστη μας. Και όπως είπε ο Κύριος, «και οι τρίχες της κεφαλής σας είναι αριθμημένες». Ξέρει ο Θεός εκείνα που χρειαζόμαστε, προτού να Του τα ζητήσομε. Εμείς πρέπει να κάνωμε καλά έργα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και ο Θεός θα μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε.

Και αν δεν έχωμε πίστη για την αντιμετώπιση των δοκιμασιών της ζωής; Να έχωμε τότε προσευχή για να μας δώσει ο Θεός στην αρχή μικρή και έπειτα μεγάλη πίστη και ηρωϊκή. Γιατί η πίστη είναι δώρο που δεν είναι στο χέρι μας να το έχωμε. Η προσευχή όμως είναι στο χέρι μας.

(Βλ. «Η Πίστις ως βίωμα» τόμος Ζ΄ σελ. 35 επ., Εκδόσεις «Συζήτησις»).

Σκέψεις Αλ. Χ. Φράγκου

Οι νέοι και οι νέες μας θα κάνουν μεγάλο λάθος να περιφρονήσουν την πίστη και την προσευχή. Είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας. Σας το βεβαιώνουν οι μεγαλύτεροι επιστήμονες και θμελειωτές των επιστημών, όπως ο Pasteur, ο Faraday, ο Pascal, ο Millikan (βραβείο Νόμπελ Φυσικής) κ.ά. Σας το βεβαιώνει ο αείμνηστος διαπρεπής Καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χαρισματικός μεγάλος πνευματικός ηγέτης Αλ. Ν. Τσιριντάνης. Σας το βεβαιώνει και ένας σύγχρονος τεχνικός επιστήμονας, ενενήντα ετών, με τεράστια πείρα της ζωής.